Fredrik Berglund


Musikalisk ledare för Mölndals Kammarkör
 

Sedan januari 2011 håller Fredrik Berglund i dirigentpinnen för Mölndals Kammarkör. Eller, den där pinnen syns inte mycket till; istället rör sig Fredrik runt i repetitionssalen och möblerar om bland körmedlemmarna, lägger ett par ackord på pianot, backar för att lyssna på klangfärgen eller ställer sig i en stämma och sjunger med.

”Jag har inte bara en roll i kören, utan flera”, säger Fredrik. ”Att inspirera och få alla att känna olika skeenden i musiken, att skapa en tolkning, dels utifrån mina erfarenheter men framför allt tillsammans med ensemblen. Alla körer är unika och ger inspiration till nya tolkningar”.

Fredrik är utbildad musik- och körpedagog vid musikhögskolorna i Örebro och Göteborg, där han bl.a. studerat dirigering för Solveig Ågren och musikdramatik för Gunilla Gårdfeldt. Sedan drygt 10 år tillbaka är han verksam som körpedagog i både nationella och internationella sammanhang, och undervisar körsångare från gymnasieåldern och uppåt. Förutom detta är han även kapellmästare och arrangör för ett antal olika teaterproduktioner och liveakter, samt har medverkat som producent och musiker på ett 20-tal CD-produktioner.

Att arbeta med scenisk kör tilltalar Fredrik. ”Att vara en scenisk kör handlar om att förstärka intryck, att gå lite längre och förmedla en känsla som inte bara utgår från det ljudande utan även från andra intryck.” För Fredrik är det helheten som är viktigast – i ett projekt vill han ha kontakt med alla delar, allt från musiker och arrangörer till sångare, scenbyggare, ljussättare och koreografer.” Som scenisk kör ska Mölndals Kammarkör jobba med att få fram allt som går ur ett musikstycke; vi ska påverka och färga vår publik!” säger Fredrik.

Besök Fredriks egen hemsida här.