Du visar för närvarande EUROPEAN CHOIR GAMES

EUROPEAN CHOIR GAMES

I augusti 2019 gick fjärde upplagan av European Choir Games av stapeln i Göteborg. 5000 körsångare från hela världen möttes i Göteborg för att tävla i körsång och sjunga tillsammans under en veckas tid. Hela Göteborg kryllade av glada körsångare och i varje hörn fanns konserter och events att ta del av.
Mölndals Kammarkör deltog självklart i festligheterna och ställde upp i tävlingsklassen Chamber Choirs/Vocal Ensembles.

Förberedelserna startade redan hösten 2018 med anmälan och fastställande av repertoar. Kören tränade sedan löpande fram tills tävlingsdagarna för att tävlingsstyckena skulle sitta som berget. Repertoaren spände från mer klassiska stycken som Vårnatt av Stenhammar och Ave Maris Stella av Grieg till samtida musik som Here there and everywhere av Lennon/McCartney och Some die young av Laleh. Allt för att visa den bredd vi som kör behärskar.

Första tävlingstillfället blev för oss på förmiddagen den 8:e augusti i Universitetsaulan vid Vasaplatsen. Körmedlemmarna var både nervösa och peppade för att för första gången som ensemble delta i en stor internationell tävling. Vi framförde fyra olika stycken framför juryn som bestod av flera välrenommerade namn i körsammanhang. Efteråt kände många körsångare en stor lättnad över att framträdandet gått bra och att vi debuterat i tävlingssammanhang. Därefter blev väntan lång efter att få höra resultatet! Vi samlades för repetition inför en eventuellt finalframträdande under

kvällen och det var spänd förväntan inför telefonsamtalet som skulle komma från tävlingsledningen. Hade vi lyckats skrapa ihop tillräckligt med poäng för att få gå vidare till final? Till slut kom samtalet till Fredrik. Vi hade lyckats! Vi hade sjungit ihop tillräckligt många poäng för att placera oss på guldnivå och blev därför garanterade en plats i Grand Prix of Nations! Glada, överraskade och lättade fortsatte vi slipa på de sista detaljerna inför finalen.

Fredagen kom och det var dags för final. Sent på kvällen den 9:e augusti gick vi för andra gången in i Universitetsaulan – spända, nervösa och taggade. Denna gång framförde vi ett längre program på fem musikstycken av varierande karaktär. Ett krav från tävlingsledningen var att varje kör skulle framträda med ett stycke på annat språk och från en annan kultur, varför vi valde att framföra Sagastipean av Javier Busto. Lokalen var fullsatt och juryn var ännu större än vid föregående tävlingstillfälle. Kören äntrade scenen fulla av energi och framförde programmet. Efter att ha mottagit applåderna från publiken kunde äntligen hela gruppen slappna av och njuta av det vi varit med om. Kvällen avslutades med firande och skålande!

På lördagen var det dags för prisutdelning. Ett förväntansfullt gäng samlades på Partille Arena för att ta del av prisutdelningen och avslutningskonserten. När det var dags att presentera resultatet för vår klass Chamber Choir/Vocal Ensembles fick vi de glada nyheterna att vi sjungit ihop 86,11 poäng vilket innebar en guldmedalj! Dessutom lyckades Mölndals Kammarkör knipa platsen som bästa svenska kör i klassen!